Vrouwen die volgens hun cultuur als maagd het huwelijk in moeten maar dat niet meer zijn, verlangen naar een hersteloperatie van hun maagdenvlies: een relatief eenvoudige ingreep. Bij ons wordt u geholpen door een genitaliën chirurg die gespecialiseerde is in maagdenvliesherstel.
Bij de vrouw vormen de genitale wallen de grote schaamlippen (labia majora) en de binnenste of kleine schaamlippen (labia minora). De slijmvliesplooi met een opening in het midden is het maagdenvlies (hymen). Deze slijmvliesplooi ligt op 1,5 cm van de schede-ingang.
Het maagdenvlies of hymen is dus een smal randje weefsel, dat als een soort kraagje rond de ingang van de schede aanwezig is (zie afbeelding 1). De schede wordt dus niet volledig afgesloten en het woord ‘vlies’ is dan ook een wat ongelukkige benaming. Er bestaat een grote variatie in de vorm en stevigheid van dit randje weefsel en de grootte van de opening. Bij 1 op de 1000 vrouwen wordt het maagdenvlies helemaal niet aangelegd. Op 2-jarige leeftijd is de dwarse diameter van de opening gemiddeld 4 mm en tegen de tijd van het optreden van de eerste menstruatie ongeveer 15-20 mm.
Inscheuring van het maagdenvlies bij de eerste vaginale penetratie (ontmaagding of defloratie) kan gepaard gaan met bloedverlies en pijn: bij 44% van de vrouwen treedt tijdens de defloratie echter geen bloedverlies op. Scheuren kunnen ook aanwezig zijn zonder dat er sprake is geweest van vaginale penetratie (zie afbeelding 2).
Mocht er wel een groter randje aanwezig zijn geweest en is de vrouw geen maagd meer, dan zal dit randje zich niet vanzelf herstellen. In dat geval is er een operatie nodig om het maagdenvlies te herstellen als u als 'maagd' het huwelijk in wil gaan.
U kunt een vrijblijvend consultafspraak met de genitaliën chirurg en medisch pedagoog maken. Als u twijfelt of u uw maagdenvlies intact is dat is op grond van lichamelijk onderzoek vast te stellen óf u nog maagd bent.Tijdens het gesprek met de genitaliën chirurg en de medisch pedagoog zullen er vragen over uw gezondheid gesteld worden om te bepalen of de ingreep op veilige wijze in dagbehandeling uitgevoerd kan worden. Indien u gezond bent dan komt u in aanmerking voor een dagbehandeling. Tot nu toe zijn al onze cliënten in aanmerking gekomen voor een dagbehandeling.Dagbehandeling betekent, dat u op de dag van de opname wordt behandeld en op dezelfde dag weer naar huis gaat. Meestal willen onze cliënten liever een telefonisch consult met de genitaliën chirurg of medisch pedagoog. We maken dan een afspraak voor het telefonisch consult. Dit is een dag en tijdstip die u het beste uitkomt zodat u vrijuit kunt praten. Tijdens het telefonisch consult krijgt u alle informatie omtrent de maagdenvliesherstel operatie. U kunt al uw vragen aan de genitaliën chirurg of medisch pedagoog stellen. Tijdens het (telefonisch) consult kunt u ervoor kiezen om een operatiedatum in te plannen. U kunt er tevens voor kiezen om de informatie eerst te laten bezinken voordat u een beslissing neemt. Het consult is geheel vrijblijvend. Tijdens het consult kan gesproken worden over de betaling. Soms willen de cliënten een betalingsregeling. Dit is bespreekbaar met de administratie.
De behandeling vindt plaats met plaatselijke verdoving. Desgewenst kunt u aanvullend voor een sedatie kiezen. Sedatie is een roesje waardoor de behandeling wat meer langs u heen gaat.U kunt ervoor kiezen om vervoer terug te regelen met iemand omdat u zelf niet mag autorijden. Komt u met het openbaar vervoer dan is het verstandig dat er iemand met u mee reist. In de meeste gevallen willen de cliënten i.v.m. de geheimhouding niet met iemand meereizen. In dat geval mag u op de uitslaapkamer een half uur tot een uur langer in de kliniek blijven totdat u weer helemaal helder bent. In de uitslaapkamer ligt u alleen.
Voor de operatie moet u rekening houden met een totale tijd van maximaal 1,5 uur:
15 minuten: intakegesprek met de medisch pedagoog en omkleden op de uitslaapkamer
30 minuten: maagdenvliesherstel operatie in de behandelkamer
30 minuten: thee en broodje nuttigen en aankleden in de uitslaapkamer (hier ligt u alleen)
Eenmaal thuis kunt u tegen de pijn/ gevoeligheid paracetamol 500 mg tot 4 maal daags gebruiken. Indien u toch nog vragen heeft neem dan gerust contact op met de maagdenvliesherstel kliniek 020-261 46 89.
Bij elke operatie kunnen zich complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. De kans op infectie is 1-2%. Stoppen met roken vier weken voor de ingreep vermindert de kans op infectie. De ingreep duurt ongeveer 30-45 minuten. De hechtingen die gebruikt worden zijn dunne oplosbare draadjes die meestal na 14 dagen vanzelf oplossen (afbeelding 3), maar dit kan in sommige gevallen nog tot 4 weken plaatsvinden. Draag een inlegverbandje zolang u nog bloedverlies heeft. Het bloedverlies is normaal.
Na de ingreep kan jeuk ontstaan omdat de wond gaat helen en er korstjes ontstaan. U moet na de ingreep gedurende 2 weken niet in bad gaan of zwemmen. Sporten wordt tevens afgeraden. Verder kunt u wel uw normale dagelijkse bezigheden hervatten.
Afbeelding Maagdenvliesherstel
De maagdenvliesherstel zien wij als een plastische chirurgische ingreep. Net zoals je vrij bent om een borstvergroting of facelift te ondergaan ben je ook vrij om plastische chirurgie voor een maagdenvliesherstel operatie te ondergaan. Wij stellen geen vraagtekens bij de wens van de cliënten. Onze vertrouwenspersoon is tijdens het gehele behandelproces uw enige en meest direct aanspraakpunt. Omdat we merken dat bij sommige cliënten onzekerheden en emoties meespelen is het wel zo fijn dat u bij een vertrouwd iemand al uw vragen zorgen ten alle tijden kan delen.
Wij zijn geen voorstander van de maagdenvliespil en raden deze af. Veel ziekenhuizen en klinieken en andere verkopers prijzen de maagdenvliespil aan. De pil hoort een uur voor gemeenschap ingebracht te worden in de vagina. Daarna hoort de pil te smelten en een rode afscheiding te geven. De vrouwen lopen echter groot risico dat de pil door de partner ontdekt wordt. Verder is het helemaal niet zeker dat de pil smelt. Soms scheiden vrouwen namelijk geen vocht af, zeker niet als ze gespannen zijn. Als laatste reden waarom wij de pil afraden is dat de pil rode afscheiding geeft, maar niet ervoor zorgt dat de vrouw strak aanvoelt bij gemeenschap. Een ervaren partner zal vrijwel zeker het verschil herkennen. Met een maagdenvliesherstel operatie bij onze kliniek wordt de maagdenvlies in oorspronkelijke staat hersteld. Zelfs een gynaecoloog zal na de operatie niet kunnen zien of u een herstel operatie heeft plaatsgevonden. De gynaecoloog zal u als maagd verklaren.
Indien na het consult besloten wordt om de ingreep uit te voeren vragen wij u een verklaring te ondertekenen waarin u aangeeft voldoende over de ingreep te zijn geïnformeerd en de behandeling wenst te ondergaan. U kunt tijdens of na het consult een afspraak inplannen voor het maagdenvliesherstel. De ingreep wordt ten alle tijde na minimaal 7 dagen bedenktijd ingepland. Houdt u daar rekening mee.
Er wordt een nacontrole afspraak gemaakt 4 tot 6 weken na de behandeling. De Maagdenvliesherstel Kliniek staat u gedurende de gehele nazorgperiode graag te woord voor vragen. Neemt u gerust contact op met Maagdenvliesherstel Kliniek, 020-2614689.
Meld je nu aan voor een anoniem consult